#1 Voiko ratsastaja muuttaa hevosta?

Onko ratsastajalla kyky muokata hevosta? Muuttuuko hevonen vai muutummeko itse? Voiko hevonen alkaa suvaita ratsastajaa? Onko hevonen syntyessään vihainen vai tekevätkö ihmiset siitä vihaisen?

Tässä on vain muutama niistä kysymyksistä joita kysymme itseltämme. Kysymme niitä aina, kun hevonen on ilkeä tai ei halua kuunnella meitä. Kysymme niitä myös silloin, kun meistä tuntuu, että hevonen jolla ratsastamme usein tuntuukin erilaiselta. Voiko hevonen todella muuttua vai muutummeko itse? Usein muutumme itse ja muutoksemme saavat aikaan sen, että hevonenkin tuntuu erilaiselta. Aina muutos ei kuitenkaan ole hyvästä. Joskus se saa hevosen ärtyneeksi tai jopa vihaiseksi.  Siksi meidän ihmisten, täytyy pyrkiä aina muuttumaan parempaan ja mukautumaan hevoseen. Kahta täysin samaa hevosta ei olekaan ja siksi aina, kun istumme hevosen selkään tai kärryille on meidän pyrittävä muuttumaan. Aina ei kuitenkaan näin ole ja välillä on jopa parempi pysähtyä nykyhetkeen, katsoa itseään peiliin ja miettiä mikä on tilanteemme nyt, mikä tarvitsee yhä muutoksia? Silti joskus hevonen voi muuttua. Ja välillä se voi tapahtua kuin taikaiskusta.

Vuonna 2016 Tuuvelaan muutti musta, läsipäinen, risteytyshevosruuna, Give me Five eli Five. Tullessaan meille Five oli kiukkuinen hevonen joka ei sietänyt lähellään niin ihmisiä, kuin hevosiakaan. Se puri montaa tallityttöä ja mielessäni kävikin usein mietelause "Mihin soppaan olenkaan lusikkani tökännyt". Silti jostain syystä en halunnut siitä luopua.
Kuva Fivestä ja Jonnasta vuodelta 2016






Jonkin ajan kuluttua ruunan käytös alkoi muuttua ja siitä tuli mukava ratsastaa.  Nykyisin Five tekee vakituisesti tunteja Tuuvelassa jaon erityisesti pienten lasten suosiossa. Usein tulee mietittyä vaikutammeko hevosen käytökseen oikeasti. Silti aina, kun pienet lapset laukkaavat ensimmäistä kertaa Fivellä alkaa sitä miettiä: voiko hevosta todella muuttaa? Tietysti kaikki hevoset ovat omia persooniaan, mutta ainakin Five pystyi muuttumaan. Tietysti aina hevoseen ei voi vaikuttaa, eikä pidäkään. Silti, eikö meidän kaikkien pitäisi pyrkiä muuttumaan.
Five ja Essi 6v. talvella 2017
Loppujen lopuksi me kaikki muutumme matkalla "täydellisyyteen". Sekä ihmiset, että hevoset. Mutta muutummeko parempaan vai pahempaan? Se riippuu meistä itsestämme. Siksi olisi hyvä jos aina pyrkisime parempaan.
- Dropi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Posti

#2 Kuvia vuodelta 2017